De verkoper is verplicht je een Car-Pass te bezorgen.

Eis altijd jouw Car-Pass bij de aankoop

Koop je een tweedehands auto of lichte bestelwagen? Dan is de verkoper wettelijk verplicht jou een Car-Pass te overhandigen. Maakt niet uit of hij een particulier is of een professioneel. De Car-Pass toont de kilometerstand op verschillende data. Het document mag niet ouder zijn dan twee maanden. Kreeg je geen Car-Pass? Dan is de verkoop ongeldig en mag je als koper de ontbinding eisen en je geld terugvragen.

Test de echtheid van de Car-Pass

Waar je moet op letten

Hoe meer kilometerstanden er op de Car-Pass vermeld staan, hoe meer zicht je hebt op het verleden van de auto. De kilometerstand moet gestaag oplopen met de tijd. Laat het document een plotse daling van de kilometerstand zien? Dan kan dit wijzen op geknoei met de teller. Stel dus de nodige kritische vragen aan de verkoper voordat je de auto definitief koopt.

Sinds 1 maart 2019 kan je op het Car-Pass document lezen aan welke Euronorm het voertuig voldoet, hoeveel CO2 het uitstoot, of het voertuig nog een keuring na ongeval moet ondergaan. Kortom, je zal je niet alleen een duidelijk beeld van de kilometerhistoriek kunnen vormen, maar ook informatie ontvangen die je aankoopbeslissing kan beïnvloeden. De Euronorm bepaalt immers of en tot wanneer je met de auto toegang hebt tot een Lage Emissie Zone (LEZ). De CO2-emissies zijn dan weer mee bepalend voor de belastingen op de auto en het verbruik.

Voertuigen die een zwaar ongeval hebben gehad, moeten een strenge keuring ondergaan. Sommige van deze voertuigen worden na een gebrekkige herstelling zonder keuring te koop aangeboden. Check dus steeds op de Car-Pass of er op het voertuig nog een keuring na ongeval moet plaatsvinden.

Ontwerp- of constructiefouten kunnen nog aan het licht komen wanneer de voertuigen in de meest uiteenlopende omstandigheden gebruikt worden. Deze kunnen een gevaar betekenen voor de veiligheid of het leefmilieu. Dat is voor de fabrikant een reden om een terugroepactie of recall te organiseren. Hij zal de eigenaars uitnodigen om het voertuig door een erkende hersteller te laten nakijken. Het kan uiteraard gebeuren dat de eigenaar hierop niet reageert. In dat geval blijft de recall "open staan." Dergelijke openstaande terugroepacties verschijnen op de Car-Pass.

De Car-Pass is gedrukt op speciaal papier en is zo beveiligd tegen namaak of fraude. Twijfel je toch over de echtheid van het document of over de informatie die erop vermeld staat? Test dan hier de echtheid van jouw Car-Pass of scan de QR code.

Check de Car-Pass gegevens voor je de auto koopt

Wanneer een professionele handelaar een occasie te koop aanbiedt is hij verplicht om de informatie, die op de Car-Pass staat, ook in de advertentie en showroom te tonen. Hij kan deze gegevens bij Car-Pass elektronisch opvragen. Om deze link naar de voertuighistoriek op uniforme en duidelijk herkenbare wijze voor te stellen, ontwikkelde Car-Pass een specifiek logo.

Als je op dit logo klikt, zie je meteen de meest actuele informatie over het voertuig opgeslagen in de databank van Car-Pass. Op die manier kan je de evolutie van de kilometerstand en de officiële CO2-emissies en Euronorm checken en nagaan. Je ziet ook meteen of er nog terugroepacties moeten uitgevoerd worden of het voertuig nog een keuring na ongeval moet ondergaan. Uiteraard is de verkoper nog steeds verplicht om je het Car-Pass document bij de uiteindelijke verkoop te overhandigen.

Opgepast voor tellerfraude bij import

Jaarlijks worden er tienduizenden occasievoertuigen in ons land geïmporteerd. Daar hoeft uiteraard niets mis mee te zijn. Weet wel dat de Car-Pass wetgeving enkel in België van toepassing is. Dit betekent dat Car-Pass geen kilometerstanden ontvangt van garages uit het buitenland. Op deze regel zijn 2 uitzonderingen:

  1. Auto's geïmporteerd uit Nederland. Car-Pass vraagt bij RDW, de dienst die de Nederlandse centrale databank met tellerstanden beheert, de kilometerhistoriek op en toont die op het Car-Pass document.
  2. De meeste autoconstructeurs beschikken over een centrale databank met kilometerstanden die door hun merkdealers in binnen- en buitenland worden geregistreerd. Vanaf 1 januari 2020 zijn fabrikanten en invoerders verplicht om de kilometerstanden uit hun databank, aan Car-Pass mee te delen, wanneer een voertuig van hun merk(en) in België wordt geïmporteerd.

In de praktijk kan het zeker voorkomen dat Car-Pass geen tellerstanden uit het buitenland ontvangt. De eerste kilometerstand die wij dan in onze databank opslaan is deze die door de autokeuring genoteerd wordt bij de importcontrole van het voertuig. Jammer genoeg deinzen sommige fraudeurs er niet voor terug om de teller terug te draaien voordat ze met de auto naar de keuring gaan. Wees dus extra voorzichtig als je een geïmporteerde tweedehands koopt.

Bij een geïmporteerde tweedehands zal de datum van eerste inschrijving in België ofwel niet ingevuld zijn ofwel recenter zijn dan de datum van eerste ingebruikname. Daarnaast staat er onderaan op de Car-Pass de volgende vermelding: "Dit voertuig werd tweedehands ingevoerd uit het buitenland."

Meer over Car-Pass

Heb je nog vragen?

Het antwoord op de meest gestelde vragen door kopers vind je hieronder.

Wat is een Car-Pass?

Een Car-Pass is een document dat de kilometerhistoriek van een voertuig weergeeft. Hij vermeldt de gekende kilometerstanden en de datum waarop deze standen werden vastgesteld. Je krijgt dus een beeld van het “kilometer”verleden van de wagen en kan dus beter nagaan of de stand van de kilometerteller bij de verkoop waarachtig is. Daarnaast bevat het document o.a. nog de volgende vermeldingen: 

  • het chassisnummer van het voertuig;
  • het merk en het model van het voertuig; 
  • de pollutienorm (Euro);
  • de CO2-emissies;
  • of het voertuig nog een keuring na ongeval moet ondergaan;
  • of er nog terugroepacties (recalls) op het voertuig moeten worden uitgevoerd;
  • de datum waarop het voertuig voor de eerste maal is ingeschreven (in België); 
  • unieke QR-code en identificatienummer van de Car-Pass (die toelaten de echtheid van het document na te gaan).

Waar kan ik een Car-Pass aanschaffen?

Wanneer je een auto tweedehands wil verkopen, moet je deze wagen voorrijden voor een tweedehands keuring. Het kilometerattest zal dan automatisch ter plaatse worden aangemaakt en afgeleverd als de auto slaagt voor de keuring. Je kan een afspraak maken voor een tweedehandskeuring op https://www.gocavlaanderen.be/detail-page/keuringscentra .

Je kan ook een Car-Pass aanvragen aan het loket van elk keuringscentrum zonder een technische keuring te laten uitvoeren. Dan is een afspraak niet nodig. Let wel, je moet ook in dat geval met het voertuig naar de keuring komen. Het chassisnummer en de stand van de kilometerteller moeten immers worden opgenomen om een Car-Pass te kunnen aanmaken.

Wanneer heb je een Car-Pass nodig?

Bij elke verkoop van een tweedehands auto of lichte bestelwagen is de verkoper wettelijk verplicht een geldige Car-Pass te bezorgen aan de koper. Het doet er niet toe of de verkoper een particulier is dan wel een professionele handelaar of garage. 

Enige uitzondering op deze regel: is de koper een vakman dan moet er geen Car-Pass worden afgeleverd. 

Dus ook wie een tweedehands verkoopt aan een buitenlandse privé persoon moet deze een Car-Pass overhandigen.

Geen Car-Pass gekregen: wat zijn je rechten?

Een Car-Pass is verplicht! De wet voorziet dat de particuliere koper die geen Car-Pass heeft gekregen, de ontbinding van de koopovereenkomst kan eisen. Wanneer hij zich daartoe tot de rechter wendt, zal deze de ontbinding van de koop bevelen.  De koop zal dus als onbestaande worden beschouwd en de verkoper zal de aankoopsom aan de koper moeten terugbetalen.

Kan ik de echtheid van een Car-Pass nagaan?

De Car-Pass is gedrukt op speciaal papier dat o.a. een hologram bevat en is zo beveiligd tegen namaak of fraude. Twijfel je toch over de echtheid van het document of over de informatie die erop vermeld staat? Scan dan de QR code of vul hier het identificatienummer van jouw Car-Pass in. Je krijgt de gegevens op het scherm te zien die op de Car-Pass gedrukt staan. Komt dit niet overeen of krijg je een foutmelding, dan heb je wellicht te maken met een vervalsing of met een Car-Pass die reeds lang vervallen is.

Moet een ander verkoopsdocument worden opgemaakt bij de verkoop van een tweedehands wagen?

Vanaf 1 november 2019 is het KB van 5 april 2019 van kracht. Dit legt bijkomende voorwaarden op aan de verkoopovereenkomst.

Het is de verkoper die moet instaan voor de opmaak van dit document, tenzij het gaat om de verkoop van een tweedehands wagen door een particulier aan een professioneel (bvb. bij de aankoop van een nieuwe wagen). In dit laatste geval is het de professioneel die het document moet opmaken. 

Het document moet in tweevoud worden opgemaakt en elke partij moet er een exemplaar van krijgen. Wanneer het een verkoop van een tweedehands wagen tussen particulieren betreft, bestaat er geen wettelijke verplichting om een zo’n document op te maken. Het is wel aan te raden dit toch te doen om latere discussies te vermijden.

Hoelang blijft een Car-Pass geldig?

De wetgeving voorziet dat bij de verkoop van een tweedehands wagen een Car-Pass van recente datum moet worden afgeleverd. In de praktijk wil dit zeggen dat de Car-Pass niet ouder mag zijn dan twee maanden.

Wat gebeurt er met wagens die uit het buitenland worden ingevoerd?

Bij een importauto zal de datum van eerste inschrijving in België ofwel niet ingevuld zijn op de Car-Pass, ofwel recenter zijn dan de datum van eerste ingebruikname. Daarnaast staat er onderaan op de Car-Pass de volgende vermelding: “Dit voertuig werd tweedehands ingevoerd uit het buitenland". Car-Pass vzw ontvangt geen kilometerstanden die dateren uit de periode dat het voertuig niet in België was ingeschreven. Op deze regel zijn 2 uitzonderingen:

  1. Auto’s geïmporteerd uit Nederland. Car-Pass vraagt bij RDW, de dienst die de Nederlandse centrale databank met tellerstanden beheert, de kilometerhistoriek op en toont die op het Car-Pass document.
  2. De meeste autoconstructeurs beschikken over een centrale databank met kilometerstanden die door hun merkdealers in binnen- en buitenland worden geregistreerd. Vanaf 1 januari 2020 zijn fabrikanten en invoerders verplicht om de kilometerstanden uit hun databank, aan Car-Pass mee te delen, wanneer een voertuig van hun merk(en) in België wordt geïmporteerd.

In de praktijk kan het zeker voorkomen dat Car-Pass geen tellerstanden uit het buitenland ontvangt. De eerste kilometerstand die wij dan in onze databank opslaan is deze die door de autokeuring genoteerd wordt bij de importcontrole van het voertuig. Jammer genoeg deinzen sommige fraudeurs er niet voor terug om de teller terug te draaien voordat ze met de auto naar de keuring gaan. Wees dus extra voorzichtig als je een geïmporteerde tweedehands koopt.

Toch niet gevonden wat je zocht?